Cât de sănătoasă este apa pe care o bem?

Foto: Dylan Sauerwein

Apa nu este doar sănătoasă pentru organismul nostru, dar este absolut esenţială! Fiecare sistem major al organismului depinde de apă pentru a funcţiona. Acest lucru nu este surprinzător, considerând că aproximativ două treimi din corp este apă.

Dacă credeai că apa joacă un rol important doar în procesul de hidratare și cel de reglare a temperaturii corpului, atunci vreau sa iți zic că apa este extrem de necesară pentru a transporta substanţele nutritive pe care le consumăm, către celule, țesuturi și organe. Aceasta are nevoie să fie înlocuită în mod continuu deoarece, în medie, o cană de apă se pierde zilnic doar prin respiraţie! Pierdem alte nouă căni de apă prin transpiraţie, urină şi alte funcţii normale, pe parcursul unei zile. 

Și totuși, câtă apă trebuie să bem?

În primul rând, apa pe care o bem trebuie să fie curată pentru a nu îngreuna procesul de eliminare a substanţelor toxice din corp. 

Afirmaţia “consumaţi zilnic cel puţin 2 litri de lichide” este incompletă, deoarece nu continuă cu indicarea în mod clar a lichidelor ce trebuiesc consumate.
Nefiind specificat, oricine poate deduce/înţelege că şi sucul acidulat, cafeaua, uneori şi alcoolul se încadrează în această categorie de lichid.

Aportul necesar de lichide depinde de o serie de factori, precum varsta, sex, daca esti insarcinata sau in perioada de alaptare. Nevoile de lichide variaza de asemenea si in funcţie de temperatura de afara, dar mai ales de nivelul tau de activitate.

Ca să fie considerată bună, apa trebuie sã aibã un gust plăcut? 


Deşi apa nu trebuie să aibã un gust anume, de multe ori putem întâlni diverse gusturi pregnante în unele ape. 
 Spre exemplu:

  – gustul metalic este datorat conţinutului de fier,

  – unul sălciu apare datorită conţinutului de calciu,

  – cel amar se datorează conţinutului de magneziu,

  – conţinutul de cloruri va determina un gust sărat;

  – un gust medicamentos – datorat conţinutului de clor şi fenol.
Dar asta nu inseamna ca apa bună de băut trebuie sa aibă un gust anume, chiar dacă sigur trebuie să placă si papilelor gustative. 

Cum credeți, apa de fântână este mai bună ca apa din reţeaua publică a oraşelor? 

Mulţi oameni afirmă cu mândrie şi din diverse considerente că apa de fântână (eventual a lor) este cea mai bună şi mai pură sau mult mai bună decât apa din reţeaua publică a oraşului.

De cele mai multe ori însă, testele efectuate pe teren au demonstrat contrariul şi aici pot exista mai multe motive. Primul este poluarea (în care putem încadra factori precum existenţa în apropierea fântânii a unei rafinării, fabrici, gropi de gunoi sau zone industriale unde apa se încarcă cu diverse elemente specifice ca sulf sau mangan; contaminarea voluntară a apelor potabile cu ape reziduale; aruncarea deşeurilor în apele râurilor din apropiere; folosirea intensivă a îngrăşămintelor chimice în agricultura din zonă sau în agricultura din trecut), pe al doilea loc putem clasa neglijenţa celor care forează fântâni şi care nu izolează bine puţul de straturile acvifere superioare, ce pot conţine virusuri şi bacterii de la fosele septice vechi sau cu o constructie neizolată; şi lista poate continua şi cu alţi factori ce poluează apele.

Apa carbogazoasă favorizează digestia?

Studiile recente au arătat că apa minerală carbogazoasă produce aciditate gastrică, balonare şi diverse probleme la nivel digestiv, datorită conţinutului mare de dioxid de carbon. În realitate, anhidrida carbonică din apa minerală carbogazoasă nu are nicio proprietate digestivă, din contră, consumul pe termen lung nefiid sănătoase. 

Giorgio Trovato

Apa foarte rece vă ajută să scăpaţi de kilogramele în plus? 

Explicaţia acestei teorii ar fi, după cei care au lansat-o, că organismul începe să ardă mai multe calorii pentru a încerca să restabilească temperatura normală de 36C. Total neadevărat! Mai mult, în acest fel vă puteţi alege cu o congestie şi uneori cu dureri în gât ce pot genera diverse forme de răceală.

În cazurile în care vremea este caniculară combinaţi apa de la frigider cu apă la temperatura camerei pentru a obţine un efect revigorant, dar fără efecte adverse.

APA ARE MEMORIE! 

Într-adevăr, apa are capacitatea de a memora anumite energii. Acestea pot fi pozitive sau negative, energii ce definesc traseul pe care l-a avut apa în trecut sau pot fi energii înregistrate în zonele pe care apa le-a străbătut (apa unui râu se energizează pozitiv de la soare, în timp ce în conducte şi staţii de tratare apa capătă o energie negativă). De asemenea, se mai poate încărca cu energie negativă de la muzica rock sau de la certurile oamenilor în timp ce energia pozitivă o poate “atrage” din muzica clasica sau cuvintele frumoase.

Aveți grijă de sănătatea voastră, hidratați-vă cu apă de calitate și țineti minte că sunteți unicii responsabili de felul cum arătați și cum vă simțiți. 

Articol de: Corina Dascălu, nutriționist

Conținutul acestui articol este opinia autorului și nu reprezintă neapărat poziția ACPEAM față de subiectul discutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *