Cum ne pot ajuta micii fermieri să avem apă mai curată?

Știați că o treime din apa utilizată în Europa revine sectorului agricol?

Agricultura afectează atât cantitatea, cât şi calitatea apei disponibile pentru alte utilizări.

În unele părţi ale Europei, poluarea cauzată de pesticidele şi îngrăşămintele utilizate exclusiv în agricultură rămâne încă una din cauzele principale ale slabei calităţi a apei.

Foto NeONBRAND

Ce pot face fermierii, pentru a atenua impactul activității lor asupra stării resurselor de apă?

  • Să aleagă culturi rezistente la secetă și din cele care consumă mai puțină apă;
  • Să renunțe la pesticide, ierbicide și fertilizanți anorganici, care pătrund în apele freatice, poluând solul și distrugând micro și macro organisme;
  • Să utilizeze diverse sisteme de captare a precipitațiilor și recirculare a apelor în gospodării;Să adopte practici de restabilire a eco-sistemelor:

– dezvoltarea biodiversității,

– acoperirea permanentă a solului- ceeea ce permite reținerea umidității,

– rotația culturilor,

– practicarea permaculturii pe suprafețe mici,

– utilizarea îngrășămintelor verzi,

– plantarea perdelelor forestiere, participarea în cadrul sădirilor de păduri, organizate de instituțiile publice sau ONG-uri;

Cel mai prietenos tip de agricultură este 𝘈𝘨𝘳𝘪𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢 𝘌𝘤𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤𝘢̆, pe care îndemnăm să o adopte micii și marii fermieri din țară. Această practică nu doar ne furnizează produse care susțin sanatatea omului, ci și contribuie la păstrarea unui mediu curat, bogat și care va dura în timp.

Impactul agriculturii organice asupra calității și cantității apelor este incomparabil cu cel al agriculturii intensive, motiv pentru care EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali acordă o atenție deosebită instruirii, consultării și susținerii micilor fermieri, care doresc să îmbrățișeze Agricultura Ecologică.

Dacă ești și tu agricultor și vrei ca impactul activității tale să fie unul pozitiv asupra mediului, scrie -ne ce culturi crești, dacă știi ceva despre agricultura organică, și dacă ai nevoie de susținere în acest drum.

Articol de: Doina Ababei, membru AO ACPEAM

Sursă: https://www.eea.europa.eu/ro/articles/apa-pentru-agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *