Agricultura industrială modernă se află într-o stare actuală de criză -economică, socială si ecologică – criză de dimensiuni globale. Nimeni nu contestează aceasta.
Paradigmele alternative – agricultura ecologică, agricultura biodinamică, permacultura, Agroecologia în general – vin să abordeze fiecare dintre aceste probleme, cu scopul de a scoate agricultura din criză.
Dar există o contradicție persistentă în mișcarea agricolă alternativă – cea de a substitui materiile folosite, versus transformarea agroecologică informată a sistemelor agricole. Prin alte cuvinte, se înlocuiesc fertilizanții, pesticidele și ierbicidele chimice cu materiale de origine naturală, fără însă a schimba altceva în modul de producție.
Promovarea și prevalența substituției factorilor de producție, care pune accentul pe alternativele la inputurile agrochimice, fără a contesta structura de monocultură a sistemelor agricole, diminuează foarte mult potențialul agriculturii durabile.
Abordând doar preocupările legate de mediu – chimic vs natural – această abordare oferă puține speranțe de a inversa degradarea rapidă a resurselor naturale și nici nu scoate fermierii din actuala capcană a profitului mic și a datoriilor.
Broșura ”Protecția plantelor în legumicultura ecologică – Controlul bolilor și dăunătorilor în cultivarea legumelor în câmp deschis” 2022 editată de Institutul de Cercetare pentru Agricultura Ecologică FiBL și Asociația Educație pentru Dezvoltare (AED), la care am avut onoarea să colaborez, și pe care voi prezenta-o în webinarul de joi, 12 ianuarie, vine cu un mesaj amplu și cu o abordare sistemică a felului în care creștem legume ecologice, felul în care gândim atunci când lucrăm cu solul.
Broșura nu propune substituiri ale metodelor chimice (puținele produse enumerate indică eficacitate redusă, sau absența totală a substituenților în multe cazuri de boli și dăunători), nu utilizează termeni tip ”lupta cu bolile”, nu oferă rețete magice și soluții de minut.
Dar ce anume oferă – veniți la eveniment să ascultați. Înregistrarea preliminară este obligatorie.