Piața EcoLocal Scurt Istoric

Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova a lansat piața EcoLocal Farmers’ Market la 30 iunie 2018, în perimetrul centrului de afaceri KENTFORD, bulevardul Ștefan cel Mare, 202. Partenerul General al pieței este compania CTI Capital, în incinta căreia se desfășoară piața.

Piața EcoLocal Farmers’ Market este fondată de către un grup de voluntari, care doresc să contribuie la ameliorarea pieței locale prin susținerea producătorilor ecologici și artizanali. Piața susține întreprinderile alimentare locale, fermierii si producătorii artizani care pot comercializa produsele sale într-un format autentic.

Piața EcoLocal Farmers Market are loc săptămânal, în zilele de sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00, cu intrare liberă pentru vizitatori. Piața este parte integrantă și inerentă a Asociației Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova.

Produsele care sunt disponibile la piața EcoLocal variază – de la fructe și legume, mirodenii, pâine, brânzeturi, vinuri, sucuri, apă, patiserie, ciocolată, gemuri, conserve, etc.

Două din tarabele pieței EcoLocal sunt alocate comercianților nealimentari cu produse de meștesugărit, inclusiv din lemn, tricotat, fotografie, pictură și altele.

Piața își propune:

•Să pună la dispoziție produse cultivate ecologic si produse artizanale locale de înaltă calitate.

• Să educe consumatorii și să promoveze beneficiile produselor alimentare locale, ecologice și ale altor produse, care ar sprijini economia locală.

• Să încurajeze mai mulți producători autohtoni să treacă la agricultura ecologic certificată

• Să se dezvolte în bază de activitate non-profit, cu susținerea participanților, a Partenerilor, a instituțiilor de stat și prin finanțări de granturi în domeniu.

Prezența unei astfel de piețe în Republica Moldova înseamnă și creșterea capacității producătorilor locali pentru piața autohtonă, consolidarea încrederii consumatorilor in produsele ecologice, respectiv creșterea cererii de produse locale, ceea ce va contribui cu siguranță și la dezvoltarea economică și socială a țării.

În 2018 fiecare eveniment al pieței EcoLocal promova o anumită cauză de caritate, invitând ONG-urile respective cu standuri informative. Deasemenea piața include un Teatru Gastronomic cu prezentări periodice ale bucătarilor autohtoni și produselor de sezon prezente la piață, precum și o zonă de agrement pentru copii.

Fiecare lună la piața EcoLocal promovează anumite campanii de informare, precum

Aprilie – Post Delicios

Mai – Vitamine pentru Tine

Iunie fără Gluten

Iulie fără Plastic

August fără Zahăr

Septembrie – Hai la Școală

Octombrie – Noi Hrănim Lumea

În Noiembrie Plantăm

Decembrie – Colindăm și Donăm

În 2019 Piața EcoLocal Farmers Market a fost decernată cu două distincții

Trofeul Liderii Schimbării Champions of Change decernat de către LID Moldova https://www.lidmoldova.org/ro/champions-change-2019 și

Succes la Feminin decernat de către IDIS Viitorul http://viitorul.org/ro/content/istoriile-de-succes-ale-femeilor-din-regiunile-moldovei-premiate-în-cadrul-unei-ceremonii

Istoria de succes a pieței EcoLocal a fost întrodusă în antologia istoriilor de succes 2019

http://viitorul.org/files/library/O%20antologie%20a%20istoriilor%20de%20succes%20web.pdf

Piața EcoLocal a devenit o platformă specifică, unde producătorul poate veni cu produsele sale unice. EcoLocal a reușit în 2019 să devină loc de atracție turistică, devenind o constantă a acestei urbe, loc fizic de conexiune comunitară, spațiu de comunicare, mai mult decât doar comerț. Asociația ACPEAM desfășoară o amplă muncă educativă ecologică, pro consum responsabil prin intermediul pieței EcoLocal.