EcoLocal – Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova s-a întrunit într-o ședință de lucru marți 13 iulie, unde au fost exprimate mai multe opinii și doleanțe pentru a perfecționa domeniul agriculturii și al mediului în Moldova.
Știm că echipa /pas/ nu are specialiști în dezvoltarea durabilă a agriculturii, iar programul electoral https://unpaspentru.md/wp-content/uploads/2020/08/Program-PAS.pdf al Dumnealor cu privire la agricultură ne-a îngrijorat, de asta venim cu o serie de sugestii, care, sperăm, vor fi luate în considerație atunci când se va lansa noul curs de reforme și în domeniul agriculturii.
Sugestiile de mai jos sunt enumerate în ordinea în care au sosit, nicidecum nu în ordinea priorității lor, pentru că toate sunt extrem de dorite, mult-așteptate și utile pentru a aprecia aportul micului producător artizanal și pentru a reduce din impactul negativ al agriculturii asupra mediului.
- 1. De a susține agricultura ecologică în așa mod, ca să ajungem de la cei 1,05% curente la 10-30-70% de procente din terenurile agricole fiind certificate ecologic.
- 2. De a susține micul producător de la țară, care se hrănește și pe sine, dar și vinde surplus . Organizația Mondială pentru Agricultură și Alimentație a recunoscut, în sfârșit, că 80% din hrana de pe glob este asigurată de fermele de familie, și nu de marele conglomerate agro-industriale. Dine acestea, fermele cu mai puțin de 2 hectare ocupă doar 12% din terenurile agricole, în schimb produc 35% din hrana de pe glob. În Moldova asemenea statistică nu există, dar presupunem că partea de alimentație care revine micului producător de familie, pe cap de locuitor, este și mai mare.
- 3. În 2-3 ani de a interzice toate chimicalele agricole de pe piață, fapt care ar pune țara noastră pe o hartă aparte a dezvoltării durabile.
- 4. A elabora Legea Producătorului Gastronomic Artizanal
- 5. A introduce în educația preșcolară și școlară noțiuni despre alimentația sănătoasă, produse ecologice, produse de sezon, de unde ele se aduc (lanțul valoric). La Universitățile de profil agricol să fie stimulați studenții care optează să se specializeze în agricultura ecologică.
- 6. A accelera dezvoltarea agriculturii ecologice. A evalua și planifica cererea la nivel național de produse ecologic certificate, pentru a oferi fermierilor ecologici siguranță în afacerile sale în agricultura ecologică.
- 7. A efectua audit sanitar la fermele zootehnice, mai ales fermele intensive de păsări pentru a stopa contaminarea și poluarea solului și apelor subterane din localitate.
- 8. A valorifica deșeurile curente prin compostarea lor și transformarea lor în îngrășăminte naturale.
- 9. A oferi prioritate agriculturii ecologice în noile politici agrare.
- 10. A elabora recomandări fezabile de culturi pretabile solurilor locale.
- 11. A denumi un Ministru al Agriculturii pasionat de problemele mediului și de problemele agriculturii ecologice.
- 12. A schimba accentele politicilor curente, cu prioritate oferită problemelor de mediu, aplicând în practică datele științifice din Moldova, care demonstrează durabilitatea agriculturii ecologice și daunele provocate de către agro-tehnicile învechite legate de substanțe chimice, tehnică grea și abuz de soluri.
- 13. A educa populația, pentru a spori cererea de produse locale ecologice.
- 14. A efectua un audit profund al sectorului zootehnic – cheltuieli de stat vs rezultate reale într-o țară în care sectorul zootehnic nu poate exista, decât la nivel de fermă mică și produs artizanal. A reorienta mijloacele irosite în prezent către politici, strategii și programe de susținere reală a agriculturii ecologice și practicilor agro-ecologice din Moldova. Deși agricultura ecologică este declarată Prioritate Națională în Moldova, aceasta întrunește echivalentul unui singur angajat pe țară, la Ministerul Agriculturii, pe când sectorul zootehnic care se află în liberă cădere deja de 3 decenii întrunește mii de angajați în structurile centrale, regionale și locale.
- 15. A modifica politicile curente de subvenționare în agricultură, oferind prioritate pentru măsurile de ecologizare aplicate de către întreprinderile agricole și conform amprentei ecologice pe companie. Cu cât mai multe activități agro-ecologice sunt aplicate pe terenuri, cu cât mai bogată biodiversitatea în gospodărie – cu atât mai mari subvențiile. Și invers, cu cât mai mare este amprenta ecologică a unui fermier, cu activități de poluare și contaminare – cu atât mai mare taxarea indirectă (mai puține subvenții). Aceasta este abordarea de viitor în Uniunea Europeană, în Marea Britanie, în alte state europene și are ca scop aplicarea mecanismelor și pârghiilor guvernamentale pentru a curma schimbarea climei și a reduce efectul nociv al agriculturii asupra mediului.
Propunem ca Agricultura să fie sub umbrela unui Minister al Mediului și Dezvoltării Rurale. În așa mod abordarea problemelor stringente de mediu – poluarea masivă, contaminarea fără precedent a solurilor și apelor din urma agriculturii convenționale – vor dicta cum se vor contura viitoarele legi, politici și programe în agricultură. Și nu invers!!!!
Eu susțin Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova.