Ce este agricultura de familie și de ce avem nevoie de ea?
Deși nu există încă o definiție clară a agriculturii familiale, există unele premise care ne pot descrie și ghida înțelegerea acestui concept complex. Agricultura de familie începe cu hrana pentru oameni. Acest model de producție permite asigurarea securității alimentare și nutriționale a membrilor familiilor care cultivă alimente în primul rând pentru ei înșiși și, în al doilea rând, vinde surplusul celorlalți din comunitatea lor. Principala trăsătură a agriculturii familiale este diversitatea, deoarece o dietă diversificată contribuie la sănătatea și bunăstarea lor. Este vorba, de asemenea, despre selecție și economisirea semințelor, care permite familiilor și comunităților să aibă o sursa de bază și principală de producție alimentară. Deci, agricultura de familie se referă la producătorii de alimente care folosesc pământul și resursele sale naturale, inclusiv solul, apa și toate ființele vii, cum ar fi insectele, plantele, păsările și alte animale, pentru a produce hrană pentru ei înșiși și pentru alții.
Dincolo de problema hranei, agricultura familială reprezintă o unitate de bază a mijloacelor de trai rurale funcționale și înfloritoare, deoarece în încercarea de a mânca sănătos, acești fermieri și țărani au grijă și de pământul lor și de resursele naturale de care au nevoie pentru a crește hrana. Deci, acești oameni nu sunt doar producători. Ei sunt administratori de terenuri și sunt forța motrice a regenerării solului, a restaurării apei și a biodiversității. Ei nu cresc pur și simplu mâncare acolo, ei de obicei trăiesc în locul pe care îl cultivă și acolo este casa lor.
Agricultura familială nu se oprește la cultivarea produselor primare. Producătorii consumă de obicei produsele în cadrul familiei lor, dar mai întâi – procesează materiile prime și adaugă valoare. Produsele alimentare cu valoare adăugată devin bunuri comunitare, deoarece pot fi savurate de mult mai mulți consumatori. Deși adesea de dimensiuni și volum foarte mici, numărul mare de ferme familiale creează principala masă de alimente disponibile într-o țară, garantând astfel securitatea alimentară a națiunii. Într-adevăr, Organizația Națiunilor Unite recunoaște că 80% din alimentele consumate pe Pământ sunt produse de fermele familiale. Dintre acestea, 35% sunt produse de micii proprietari, de până la 2 hectare de pământ.
Agricultura familială nu numai că regenerează capitalul de mediu, ci și cel social. Prin vânzarea directă a alimentelor către consumatorii finali, aceștia dezvoltă relații, dezvoltă încredere, recunoaștere, apreciere, recunoștință – care sunt cruciale pentru o coeziune societală, dar și pur și simplu pentru bunăstarea emoțională și psihologică, care, așa cum a arătat pandemia Covid-19, nu are o importanță mai mică decât cea materială. Așadar, agricultura familială se referă la relațiile umane și capitalul social care abordează probleme precum inegalitățile, sărăcia, justiția, echilibrul de gen, toate acestea fiind esențiale pentru a crea condiții pentru ca agricultorii și țăranii să cultive alimente.
Agricultura de familie este cea care ajută cultura și tradițiile alimentare să fie păstrate la fel de mult ca și pământul. Acești oameni cresc și gătesc mâncarea într-un mod potrivit pentru familiile lor, ceea ce aproape întotdeauna este adecvat și mediului în care trăiesc. Ei cultivă ceea ce crește bine în condițiile climatice și de mediu date și nu necesită prea multe inputuri, cum ar fi pesticidele sau îngrășămintele sintetice. Astfel, agricultura familială demonstrează în mod clar legătura și relația dintre agricultură, conservarea biodiversității, cultura alimentară, tradiții și durabilitate.
În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, agricultura familială se bazează pe piloni care stau, de asemenea, la baza dezvoltării economiei ecologice și solidare și a sustenabilității financiare pe termen lung. Dezvoltarea economică cuprinde aici toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, dar este centrată pe om și este pe deplin în armonie cu nevoile localnicilor și ale comunităților acestora. Savurarea alimentelor autentice, interacțiunea cu cultura locală, drumețiile, desfășurarea activităților educaționale și multe altele sunt inerente agriculturii familiale ca mod de viață, iar toate acestea conduc la o dezvoltare economică de mare valoare adăugată, de înaltă calitate, mai degrabă decât de cantitate.
Volumul și producția la scară sunt adesea impersonale și pot impresiona prin tonurile alimentelor (cu valoare nutritivă dubioasă) și “jucăriile” tehnologice pe care proprietarii săi le folosesc pentru a face apariția unei abordări moderne avansate. Acesta din urmă este un model extrem de scump, care necesită investiții mari și, de foarte multe ori, ineficient, deoarece, în loc să utilizeze resursele disponibile la nivel local într-un mod inteligent și durabil, producătorii utilizează o cantitate mare de factori de producție artificiali importați, al căror preț a crescut progresiv în ultimele decenii.
Toate valorile și importanța agriculturii familiale au fost recunoscute la nivel global. Astfel, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și toți partenerii săi care au lansat Deceniul ONU pentru agricultura familială și au elaborat Planul său global de acțiune, confirmă:
“Fermierii de familie și-au demonstrat capacitatea de a dezvolta noi strategii și de a oferi răspunsuri inovatoare la provocările sociale, de mediu și economice emergente. Ei nu produc doar alimente. Acestea îndeplinesc simultan funcții de mediu, sociale și culturale și sunt custozi ai biodiversității, conservând peisajul și menținând patrimoniul comunitar și cultural. Mai mult, ei au cunoștințele necesare pentru a produce alimente nutritive și adecvate din punct de vedere cultural, ca parte a tradițiilor locale.
Fermierii de familie, atunci când sunt sprijiniți prin politici și programe afirmative, au o capacitate unică de a remedia eșecul unui sistem alimentar mondial care risipește o treime din alimentele produse, nu reușește să reducă foametea și diferitele forme de malnutriție și chiar generează inegalități sociale.
Asociația Eco Local reprezintă și susține agricultura familială
EcoLocal cuprinde mici cultivatori și fermieri ecologici, precum și producători de alimente artizanale care încearcă să-și procure ingredientele de la fermele locale și să facă mâncăruri și băuturi delicioase de sezon pentru familiile lor și pentru clienții lor. Credem într-o aprovizionare constantă cu alimente sănătoase din partea micilor producători, o ofertă care este rezistentă la șocurile economice și de mediu regionale – lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente . Guvernele occidentale încep să recunoască și să se bazeze pe lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente, ca un vehicul pentru a rezolva marea criză globală și ca o alternativă la lanțurile globale complexe de aprovizionare cu alimente. Acest proces a fost întotdeauna puternic în Moldova și tot ce are nevoie acum este recunoașterea, respectul și sprijinul pentru dezvoltarea antreprenoriatului inovativ în sectorul alimentar.
Gradina Moldovei reprezintă si susține agricultura familială
Gradina Moldovei este formata din oameni diferiți, dar majoritatea sunt grădinari si micro-fermieri de familie, care corespund pe deplin descrierii de mai sus.
Cele două obiective principale ale activității sale se concentrează pe semințe și biodiversitate. Aceasta a condus la elaborarea Băncii Comunitare de Semințe bazate pe contribuțiile agricultorilor, care asigură accesul la o diversitate de semințe pe care alți țărani, agricultori și grădinari le pot folosi pentru a cultiva alimente, păstrând în același timp, de asemenea, semințele pentru următorii ani.
Semințele fermierilor fac parte din conceptul mai larg de biodiversitate, care este piatra de temelie a agriculturii familiale. Diversitatea culturilor, a animalelor domestice și a celor sălbatice combinate în cadrul fermei familiale asigură sănătatea fermei și a producției acesteia, făcând-o rezistentă în fața focarelor de dăunători și a bolilor. Gradina Moldovei a lucrat pentru a oferi fermierilor de familie cunoștințe despre biodiversitatea din ferme, în modul în care aceste cunoștințe ajută atât fermierii, cât și știința.
Planul Național de Acțiuni pentru Agricultura Familială în Moldova
Gradina Moldovei a adus vocea fermierilor de familie Gradina Moldovei si EcoLocal in procesul de elaborare a Planului National de Acțiuni pentru Creșterea Familiei in Moldova. ONG-ul este un membru activ al unor rețele regionale și internaționale mai mari, cum ar fi Nyéléni Europe și Mișcarea de Suveranitate Alimentară din Asia Centrală, Bilim Agroecologie Community of Practice și, de asemenea, un partener al mișcării europene Via Campesina, care face parte din La Via Campesina (o organizație internațională a fermierilor formată din 182 de organizații din 81 de țări, coordonând organizațiile țărănești ale producătorilor mici și mijlocii, lucrătorii agricoli, femei din mediul rural și comunitățile indigene din Asia, Africa, America și Europa).
Cu sprijinul ONG-urilor, ambele organizații au luat parte la procesul de consultare și la recentul atelier desfășurat de FAO în Moldova, alăturându-se diferitelor părți interesate, inclusiv Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În cadrul atelierului din 30 martie, Gradina Moldovei a reiterat importanța sistemelor de semințe ale fermierilor, a soiurilor de culturi tradiționale și adaptate local, precum și a biodiversității care în agricultura de familie oferă contextul pentru conservarea semințelor, înmulțirea semințelor și, în cele din urmă, a băncilor de semințe de importanță locală, regională și națională. De asemenea, în cadrul atelierului au fost date următoarele recomandări:
- Conceptul de agricultură familială trebuie să fie flexibil, deoarece trebuie să includă diferite forme de agricultură, inclusiv, de exemplu, producătorii fără terenuri și apicultorii. Formele organizaționale și juridice ale antreprenorilor din agricultura familială pot fi diferite. Deci conceptul trebuie să includă atât formele formale oficiale, cât și formele informale (persoane fizice), deoarece acestea se completează reciproc.
- Având în vedere multiplele aspecte privind fermierii familiali, astfel cum s-a descris mai sus, alți actori-cheie trebuie să participe la dialog : ministerele economiei, finanțelor, mediului, sănătății, muncii și protecției sociale, Agenția pentru Servicii Publice (ASP); de asemenea, cooperative, sindicate, reprezentanți ai lucrătorilor sezonieri, precum și organizațiile care apără drepturile omului. Reuniunea ar trebui să fie mai frecventă, mai regulată și să încurajeze o abordare participativă.
Asociația EcoLocal a prezentat următorul argument “Guvernul ar trebui să recunoască faptul că agricultura familială este despre alimente cultivate și consumate la nivel local. Mâncare adevărată. Este vorba despre hrănirea majorității oamenilor din țară. Agricultura familială se referă la securitatea alimentară. Dacă hrănirea populației nu va fi considerată ca principal obiectiv, astfel de planuri și programe nu se vor materializa și nu vor câștiga suficientă atenție și sprijin din partea factorilor de decizie politică de la nivel național. Foamea nu este niciodată prea departe. Nici în timp, nici în spațiu (Covid-19 a dovedit acest lucru), iar agricultura familială este o cale sigură de a evita foamea.”
Gradina Moldovei și EcoLocal vor susține planul atâta timp cat se acordă importanță băncilor comunitare de semințe, sistemelor de semințe ale fermierilor si hranei autohtone pentru populația țării. În plus, agroecologia este abordarea preferabilă a fermelor familiale, agroecologia aplicată de fermierii de familie se reflectă în cele 10 elemente ale Agroecologiei, astfel cum sunt definite de FAO, în principiile și strategiile declarației de la Nyéléniși în cele 13 principii ale Grupului de experți la nivel înalt privind securitatea alimentară și nutriția.