Conservare, fermentare, compostare

Toamna s-a instalat de-a binelea,
oare care sunt grijile omului în acest sezon, când o zi hrănește un an intreg?
Să strângă cu sârg tot ce ne-a rodit glia, să pună la murat și uscat, să umple borcane, să depoziteze în butoaie, în poduri, cămări și beciuri. Fiecare după cum își ține gospodăria. Mai nou, orășenilor le place să congeleze unele alimente, deh, dacă avem utilaje sofisticate și curent electric ieftin! În cel mai rău caz, găsești de toate în comerț, de la murături, la vinuri și uscături – au grijă producătorii mari și mici să nu stea toamna cu mâinile în sân (produse adevărate, lucrate artizanal, cu mânuțe trudite, cu talent, unele chiar din ingrediente cultivate ecologic – pe care le gasiți, de altfel, și la noi la EcoLocal.

O atenție specială în fiecare casă , toamna, se acordă murăturilor, care este poate cel mai răspândit obicei de conservare – și chiar hobby!- pentru poporul nostru. Este o mândrie de gospodar și gospodină, când pui pe masă o varză crocantă, care mustește într-o moare cu bule ce se sparg pe limbă în arome, de o bogăție găsită doar toamna în Moldova: hrean, stejar, usturoi… unii mai pun câte o dușcă de miere, delicii dichisite!

Tot în septembrie se așterne peste țară, prin văile satelor și orașelor, câte un smog. Nu pentru ca am avea foarte multă industrie, pur și simplu ne este caracteristică prostia, nu pe toată a luat-o în vizor Creangă. Le place moldovenilor curățenia, sa strângă frunzele, sa le dea foc. Slavă Domnului se mai educă câte puțin, cu eforturi comune, prin inițiative și campanii de informare. Observăm acțiuni individuale chiar în bucătării urbane, gospodarii rurale, chiar și parcuri comunitare. (Ask a worm, Seed it Forward, Verdego cu proiectul MD2 ș.a.)

Vechea noastră tradiție de a pune la murat, chiar pasiune a multora dintre noi, poate fi un exercițiu de acțiune verde. O inovație adusă de MD2, MODEL DURABIL DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR, proiect desfășurat într-un parteneriat cu Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova, AO ECOVISIO, Green City Lab și finanțat de PNUD MOLDOVA


Noi am descoperit că bocashi are un cuvânt analog în limba română, HUȘTE!
Azi in SUA se promovează fermentarea, care în domeniul prelucrării deșeurilor este o inovație, fiind industrial produs din gunoi de grajd și organica urbană biogaz. Aici nu este scopul să aducem argumente pentru a arata beneficiile fermentării, contra compostării la fierbinte, însă, vrem să menționăm, compostarea are amprentă carbonică mai mare, produce gaze cu efect de seră, iar cel mai deranjant, pentru noi, orășenii, este mirosul neplacut. Prin inocularea cu bacterii, în proces anaerob, vom avea mai multe beneficii. Anaerob a apărut gazul, cărbunele, petrolul pe planeta noastră. E o metoda de conservare a energiei, chiar aplicat în bucătăria ta, care, la scară mică are un impact suficient de mare, reduce amprenta de carbon adusă de noi, oamenii, acestui Pământ ce ne găzduiește! Te invităm la @Ecolocal Farmers Market Moldova să îți procuri HUȘTE =BOKASHI, să înveți despre fermentare și compostare. Ce facem fiecare dintre noi astăzi, vor culege roade copiii de mâine!

Autor articol: Stela Babii Fetescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *