STANDARDUL DE CALITATE ECOLOCAL

Standardul EcoLocal va fi o marcă privată de calitate, elaborată și administrată de către Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova ACPEAM.

Marca de calitate EcoLocal se va axa pe două elemente ale calității produselor alimentare:

 1. igiena procesului de prelucrare a materiei prime în produse finite
 2. trasabilitatea produselor primare și a ingredientelor folosite în produsele prelucrate și comercializate la piața EcoLocal Farmers Market.

Atingerea standardului și obținerea mărcii EcoLocal va fi obligatorie pentru toți comercianții de la piața EcoLocal Farmers Market.

Marca EcoLocal se va atribui produselor comercializate la piață, conform categoriilor acceptate.

Dacă un comerciant vinde atât (A) materie primă, de ex. fructe sau legume proaspete, cât și (D) produse procesate (uscate, conservate, coapte, mixate, congelate, murate, afumate, etc), el va primi marca EcoLocal pentru ambele categorii separat.

Standardul EcoLocal va dispune de un logotip digital, care va fi imprimat (opțional) pe ambalajul produselor acceptate, precum și pe certificatele oferite comercianților care au atins rigorile standardului.

Standardul EcoLocal va fi alcătuit din două nivele:

EcoLocal Minimum (nivel inferior)

EcoLocal Quality (nivel superior)

EcoLocal Minimum întrunește cerințe minime de igienă și/sau trasabilitate necesare pentru a comercializă marfa la piața EcoLocal Farmers Market. Poate fi oferit produselor primare, neprocesate, în baza certificatului valabil eliberat de ANSA pentru produsul comercializat la piață. Spre exemplu, dacă un comerciant vinde doar mure proaspete și prezintă certificatul valabil de la ANSA pe numele său, care include murele ca produs cultivat, murele acestui comerciant pot primi și certificatul EcoLocal Minimum.

La fel, dacă un comerciant vinde un singur produs procesat, de exemplu suc de mere și prezintă documentele de firmă pe acest produs, plus lista furnizorilor de materie primă (pentru a confirma minimum 30% ingrediente autohtone) el poate primi certificatul EcoLocal Minimum. Logoul EcoLocal Minimum nu poate fi aplicat pe ambalajul produselor care dețin certificatul respectiv.

Standardul EcoLocal Quality este superior și denotă conformitatea deplină cu regulile de igienă în procesarea produselor alimentare, trasabilitatea produselor și ingredientelor folosite și un minim de 30% din ingredientele folosite fiind de origine autohtonă.

Standardul EcoLocal Quality se atribuie automat următoarelor categorii de produse:

 1. Produse primare certificate ecologic
 2. Produse secundare/procesate, care au obținut marca Agricultura Ecologică Republica Moldova și dețin certificate valabile

Pentru restul produselor comercializate la piață, procedura de obținere a mărcii superioare EcoLocal Quality este următoarea:

 1. Cerere în scris
 2. Descărcarea on-line și tipărirea caietului de sarcini EcoLocal Quality
 3. Participare la cursul de instruire asupra îndeplinirii cerințelor din caietul de sarcini/opțiune video accesibilă pentru apoi
 4. Îndeplinirea caietului de sarcini la domiciliu/întreprindere
 5. Vizită de lucru de către auditorul EcoLocal Quality
 6. Evaluarea rezultatelor vizitei și elaborarea recomandărilor de către Comitetul de Evaluatori EcoLocal Quality
 7. Decizia Președintelui
 8. Eliberarea Certificatului/elor și a logoului digital sau a recomandărilor spre perfecționare și înlăturare a neajunsurilor.

Standardul EcoLocal Minimum și EcoLocal Quality are valabilitatea de un an. După expirarea termenului de valabilitate, standardul poate fi reînnoit.