EcoLocal Farmers Market lansează sezonul 2023

Al șaselea an la rând, asociația obștească EcoLocal, deschide sezonul pentru produse gastronomice autohtone – certificate ecologic și artizanale, de la cei mai mici producători.

Piața EcoLocal Farmers’ Market a fost fondată în 2018 de către un grup de voluntari și producători autohtoni, care doreau să contribuie la bunăstarea populației locale.

EcoLocal susține întreprinderile alimentare artizanale, fermieri și producători ecologic certificați, procesatori artizanali și tradiționali care pot comercializa produsele sale într-un format autentic.

Ca și în trecut, EcoLocal Farmers Market are loc în zilele de sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00, de patru ori pe lună. Dacă o singură lună are 5 zile de sâmbăta, în asemenea weekend se anunță pauză.

EcoLocal Farmers Market are loc afară, în parcarea centrului de afaceri Kentford, bd. Ștefan cel Mare 202, Chișinău. Intrarea este liberă pentru vizitatori.

În 2023, organizatorii vin cu ceva nou pentru consumatori și pentru comercianți.

În gama de produse admise se vor găsi cereale pentru dejun, tip Granola și cafea artizanală.

Dorim să invităm, în special, producători de bere artizanală, de murături și de sucuri naturale.

La fel o categorie nouă de produse sunt ambalajele compostabile. Invităm comercianți independenți de ambalaje reciclabile să-și ofere produsele și să educe mici producători, dar și consumatorii, asupra soluțiilor ecologice de ambalare a produselor artizanale.

Asociația EcoLocal a promovat mereu ambalajele ecologice și interzice folosirea ambalajelor nocive mediului. În special, ambalajele cu polietilenă, polistiren și PVC sunt interzise la piața EcoLocal.

Ambalaj sustenabil

NOU Cutiile de carton cu polietilenă, paharele din hârtie cu polietilenă, pungile de hârtie cu polietilenă și alte articole similare care nu sunt reciclabile pot fi acceptate doar în situațiile în care nu există alternative economic rezonabile pentru siguranța alimentelor**.

NOU Sunt interzise articolele din plastic de tip PET (tereftalat de polietilenă), PVC (clorură de polivinil), PS (Polistiren), cu excepția produselor pentru care nu există alternative economic rezonabile pentru siguranța alimentelor **.

NOU Sunt acceptate doar pungile textile și compostabile pentru cumpărături. Pungile cu simbolul Biodegradabil nu sunt neapărat compostabile, respectiv utilizarea lor va fi confirmată de către Managerul Pieței**.

NOU Articolele de cosmetică, artizanat și hand-made vor fi ambalate doar în materiale reciclabile – carton, sticlă, lemn, hârtie, plastic dur și reutilizabil (tip 2 (HDPE) sau tip 5 (PP)).

NOU În cazurile în care comerciantul nu este sigur de calitatea ambalajului, se va consulta cu Asociația, în persoana Managerului Pieței.

NOU Comerciantul rămâne la piața EcoLocal cu taraba amenajată, chiar dacă a vândut toată marfa, până la ora 13:00 . Comerciantul rămâne să comunice și să-și promoveze afacerea și produsele, să-și distribuie materiale publicitare și informaționale, să organizeze mici degustări și testări de produse, după posibilitate.

NOU ****Artizan EcoLocal

Din anul 2023 Asociația EcoLocal a introdus un titlu nou ”Artizan EcoLocal” pentru a promova și susține pe cei mai reprezentativi și loiali comercianți de la piața EcoLocal Farmers Market. Orice comerciant poate deține acest calificativ, dacă întrunește cele 4 criterii de mai jos

  1. Piața EcoLocal este unicul târg din Chișinău, la care vinde comerciantul. Excepție fac evenimentele ocazionale tip IarmarEco, Hramul Orașului , Fabricat in Md
  2. Comerciantul are o vechime de minimum 3 ani la piața EcoLocal
  3. Afacerea comerciantului este una de familie sau individuală
  4. Comerciantul aduce clienți permanenți și susține activ piața EcoLocal pe rețelele de socializare și in mass media.

Pentru titlul de Artizan EcoLocal, Asociația oferă comerciantului:

  1. Identitate vizuală Artizan EcoLocal (chipiu, sorț, tricou, ecuson, după caz)
  2. Hashtag  #ArtizanEcoLocal în comunicările pe rețele de socializare
  3. Dreptul de a îndeplini printre primii formularul pentru piață
  4. Promovare asigurată pe paginile de rețele sociale ale asociație
  5. Dreptul de a fi consultat în situațiile, în care apar solicitări de la producători noi.
Vasile Nicluță, Artizan EcoLocal
Vasile Niculiță, #ArtizanEcoLocal

Regulamentul de participare la EcoLocal Farmers Market poate fi găsit pe pagina web a asociației www.ecolocal.md

Formularul de participare la piață este expediat prin email, de către Managerul Pieței, la solicitarea producătorilor autohtoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *