EcoLocal Turism – locul unde producătorii autohtoni oferă experiențe autentice

Comunicat de presă

EcoLocal Turism – Platforma pentru promovarea turismului agro-ecologic va fi lansată în 2022 de către Asociația Consumatorilor și Producătorilor Ecologici și Artizanali din Moldova (ACPEAM).

Fondată în 2018, Asociația EcoLocal a reușit să formeze o comunitate largă de oameni în jurul principiilor ecologice care stau la baza tuturor proiectelor lansate. În urma analizei potențialului și doleanțelor producătorilor autohtoni, Adunarea Generală a asociației a decis să dezvolte un nou proiect de turism.

Piața EcoLocal Farmers Market întrunește astăzi peste 100 de producători autohtoni. Mulți dintre aceștia sunt stabiliți în regiuni rurale, au ferme sau întreprinderi de producere și procesare și au posibilități de a-și lărgi sursele de venit prin atragerea vizitatorilor.

Proiectul EcoLocal Turism își propune să adune toate ofertele individuale ale participanților de la piață și să le plaseze pe o platformă virtuală pentru a oferi informație veridică și actualizată viitorilor vizitatori ale noilor destinații turistice. Producătorii participanții vor fi instruiți și ghidați în vederea prestării serviciilor de calitate, care vor completa oferta turistică națională și vor diversifica activitățile de recreere în zonele rurale.

Platforma EcoLocal Turism va fi prezentată sub formă de hartă virtuală, cu profiluri individuale ale participanților gazdă și va întruni oferte turistice diverse: cazare în case tradiționale, lecții practice, excursii pentru copii și adulți, organizarea evenimentelor private și publice, ateliere meșteșugărești și gastronomice. 

Rețeaua creată va urma principiul de bază al Asociației de a educa consumatorii și de a promova beneficiile produselor alimentare locale și ecologice, iar participanții vor avea parte de promovare și perfecționare profesională continuă.

Tamara Șchiopu

Tamara Șchiopu, Președintele Asociației relatează: ”Piața turismului local este în creștere rapidă. Turismul de experiențe oferă o dimensiune total nouă și oportunități care depășesc turismul tradițional. Vizitatorii caută posibilități de a fi parte din poveștile gazdelor și din cultura locală, de a se conecta la esența unei localități și a oamenilor de acolo. Platforma EcoLocal Turism va aborda această nișă și va susține micii producători să-și diversifice veniturile.”

Nadejda Gori

Nadejda Gori, producător ecologic în conversie și participant al platformei își exprimă propriile așteptări:

”Cu ajutorul platformei EcoLocal Turism, dorim să integrăm ecoturismul în economia locală. Vom crea atracții suplimentare pentru turiști, oferind lecții practice de agricultură ecologică, tradiții, cultură și meșteșugărit. Pe lângă activități, vizitatorii vor putea lua masa cu bucate alese și vor putea rămâne peste noapte într-o casă tradițională, construită în 1965.”

Sesiunile de instruire pentru producătorii gazde vor fi lansate în luna februarie, iar platforma va fi la dispoziția publicului larg la început de sezon turistic 2022, în luna mai.

Asociația EcoLocal invită parteneri-media, organizațiile de profil, precum și investitori privați să adere la acest proiect nou, ca să putem susține împreună dezvoltarea economiei locale.

Pentru interviuri, imagini și detalii Vă rugăm să scrieți la adresa ecolocal.turism@gmail.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *