Good.Better.Organic. în Moldova

În perioada 6-12 octombrie 2022 în Moldova s-a desfășurat cea de-a doua etapă a proiectului Good.Better.Organic. 2022. În cadrul proiectului un grup mixt de tineri din Germania și Republica Moldova interesați de agricultura ecologică au avut ocazia să viziteze fermele sau gospodăriile ce aplică practici sustenabile și ecologice în Republica Moldova, să împărtășească practicile ecologice și viziunile de dezvoltare.

În cadrul unui seminar informativ au fost organizate întâlniri tematice și au fost prezentate istoricul și starea agriculturii Moldovei în general, dar și agricultura ecologică în Moldova la moment cu provocările curente și dinamica dezvoltării acetei ramuri. Oaspeților germani le-a fost interesant să afle și despre solurile Moldovei, ce a dus la degradarea acestora și ce metode de regenerare a solului se aplica deja.

Pe parcursul a mai multor zile tinerii au vizitat împreună gospodăria EcoParadis din Drăgușeni, raoinul Hâncești aflată în anul doi de conversie, centrul educațional Eco-Village din Râșcova, raionul Criuleni, gospodăria Micu SRL din Olișcani, raionul Șoldănești aflată în circuit ecologic.

Deasemenea oaspeții împreună cu semenii din Moldova au participat la culesul strugurilor din via de le Pereni, raionul Hâncești – Vinăria Tronciu, gospodărie în circuit ecologic.

Tinerii au avut posibilitate să exploreze și câteva obiective turistice: complexul muzeal Orheiul Vechi, galeriile subterane de la Mileștii Mici și buncărul sovietic 1180 din Șoldănești.

Bineînțeles că vizita nu era să fie completă fără vizitarea unicei piețe artizanale și ecologice – EcoLocal Farmers’ Market, unde unii din tineri au participat la un concurs de mâncat ardei iuți.

Proiectul Good.Better.Organic. este realizat în colaborare de către Ascoția EcoLocal din Moldova și Apollo e.V. din Germania și este finanțat de EVZ Foundation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *