Substanțe alimentare care cauzează alergii sau intoleranțe

Articolul 19 din Legea 271 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare ” Etichetarea anumitor substanţe sau produse ce provoacă alergii sau intoleranţe„ stipulează că orice ingredient sau adjuvant tehnologic menţionat în anexa nr. 1 (mai jos) ori provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs menţionat în anexa nr. 1, care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat la fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată

a) sînt incluse în lista ingredientelor… şi

b) denumirea substanţei sau a produsului, așa cum este prevăzută în anexa nr. 1, este pusă în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice, care o diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

În lipsa unei liste a ingredientelor, reprezentarea menţiunilor include cuvîntul „conţine”, urmat de denumirea substanţei sau a produsului enumerat/enumerate în anexa nr. 1.

În cazul în care mai multe ingrediente sau mai mulţi adjuvanţi tehnologici ai unui produs alimentar provin dintr-o singură substanţă sau dintr-un singur produs enumerat în anexa nr. 1, indicaţiile de pe etichetă clarifică acest fapt pentru fiecare ingredient sau adjuvant tehnologic respectiv.

Includerea menţiunilor nu este obligatorie în cazurile în care denumirea produsului alimentar face referire în mod clar la substanţa sau produsul în cauză. De ex. Ulei de susan. Pește congelat. etc

14 CATEGORII DE SUBSTANȚE, CARE CAUZEAZĂ ALERGII  SAU INTOLERANȚE

1. Cereale care conțin gluten, şi anume: grâu (cum ar fi grâul spelta şi grâul Khorasan), secară, orz, ovăz sau hibrizi ai acestora şi produse derivate, exceptând:

a) siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza şi produsele obţinute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de autoritatea competentă pentru produsul de bază din care au fost obţinute;

b) maltodextrinele obţinute din grâu şi produsele obţinute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritatea competentă pentru produsul de bază din care au fost obţinute;

c) siropurile de glucoză obţinute din orz;

d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

2. Crustacee şi produse derivate.

3. Ouă şi produse derivate.

4. Peşte şi produse derivate, exceptând:

a) gelatina de peşte folosită ca substanţă suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

b) gelatina de peşte sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.

5. Arahide şi produse derivate.

6. Soia şi produse derivate, exceptând:

a) uleiul şi grăsimea de soia rafinate complet şi produsele obţinute din acestea, în măsura în care procesul la care sînt supuse nu poate creşte nivelul de alergenicitate estimat de autoritatea competentă pentru produsul de bază din care au fost obţinute;

b) amestecurile naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia;

c) fitosterolii şi esterii de fitosterol derivaţi din uleiuri vegetale, obţinuţi din soia;

d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal obţinuţi din soia.

7. Lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză), exceptând:

a) zerul utilizat pentru fabricarea distilaţilor sau a alcoolului etilic de origine agricolă;

b) lactitolul.

8. Fructe cu coajă lemnoasă, adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum şi produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.

9. Ţelină şi produse derivate.

10. Muştar şi produse derivate.

11. Seminţe de susan şi produse derivate.

12. Dioxidul de sulf şi sulfiţii în concentraţii mai mari de 10 mg/kg sau       10 mg/litru în SO2 total trebuie calculaţi pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucţiunile producătorilor.

13. Lupin şi produse derivate.

14. Moluşte şi produse derivate.

Sursa imagine: https://www.qr.egrup.ro/blog/13/lista-celor-14-alergeni-alimentari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *