EcoLocal la sfârșit de an – realizări și provocări

În pofida circumstanțelor dificile, asociația EcoLocal a încheiat sezonul 2020, cu indicatori favorabili în susținerea producătorilor agro-alimentari mici și mijlocii din Moldova. 

Sâmbătă, 19 decembrie, a avut loc ultima ediție a pieței săptămânale ambulante EcoLocal Farmers Market, cu prezența a 44 de producători artizanali oferind produse alimentare. 

”În anul 2020 am înregistrat 76 de producători mici și mijlocii, cu tarabe de vânzare la piața EcoLocal. Doisprezece din aceștia, sunt producători ecologic certificați și în conversie ecologică. Acest număr se află în creștere continuă, de la an la an, fapt ce demonstrează necesitatea creării și menținerii platformelor reale de comercializare a produselor gastronomice artizanale în țară, fără intermediari, și fără produse de import”- relatează Tamara Șchiopu, Președintele asociației. 

În pofida crizei din țară și a stării de urgență impusă, piața EcoLocal Farmers Market a avut loc de 29 de ori, în zilele de sâmbătă între orele 9.00 – 13.00  în lunile martie și apoi  iunie-decembrie. Organizatorii pieței – membrii asociației, au impus reguli de igienă și restricții pentru a preveni răspândirea infecțiilor, inclusiv plasarea comercianților la distanță de 3 metri unul de altul, purtarea obligatorie a măștilor de protecție pentru perioada de piață, și asigurarea cu dezinfectant la fiecare tarabă. 

În fiecare lună de lucru EcoLocal a desfășurat campanii naționale de informare în masă și de caritate: Iunie Fără Gluten, Iulie Fără Plastic, August Fără Zahăr, Hai la Școală, Noi Hrănim Lumea, În Noiembrie Plantăm și Colindăm & Donăm.

Asociația EcoLocal aduce cele mai sincere mulțumiri Partenerului General CTI Capital Kentford – gazdele pieței, pentru o colaborare social responsabilă de-a lungul celor 3 ani de desfășurare a pieței. 

În 2020, asociația și piața EcoLocal au beneficiat de susținere financiară de la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, prin intermediul organizației HELVETAS și a proiectului OPTIM. În cadrul acestui proiect, a fost lansat primul magazin on-line al asociației –www.ecolocal.md, prin intermediul căruia am creat căi alternative de comercializare a produselor alimentare pe timp de pandemie. Serviciul a fost lansat odată cu starea de urgență în țară, din 22 martie 2020, oferind consumatorilor produse locale de sezon LA CUTIE. Din luna iunie, serviciul a fost remodelat sub denumirea CLICK & COLLECT, iar la încheierea sezonului 2020, magazinul on-line www.ecolocal.md a înregistrat vânzări de peste 535,000 lei de la 39 de producători locali cu peste 300 de produse diferite, 559 comenzi livrate în raza orașului Chișinău, pentru un număr total de 401 consumatori. 

Asociația EcoLocal ține să mulțumească tuturor consumatorilor fideli, care au susținut producătorul prin acest serviciu, și va căuta mijloace pentru a continua Click & Collect, odată cu deschiderea următorului sezon, în primăvara 2021. 

Un alt proiect satelit al pieței EcoLocal Farmers Market, lansat în 2020, este grupul de legumicultori în certificare ecologică EcoLocal CERT. Acest grup al asociației include 10 comercianți de la piață care vând legume, fructe și pomușoare, și care, din 2021 vor intra în conversie ecologică sub umbrela EcoLocal CERT, cu scopul de a oferi produse ecologic certificate la piață, și pe alte căi, după încheierea cu succes a perioadei de conversie de 2 ani. Certificarea ecologică în grup este un proces în premieră pentru Moldova, chiar și în Uniunea Europeană și vine să susțină micii producători, cei care nu au posibilități de a se certifica independent. Membrii grupului EcoLocal CERT, beneficiază de instruiri, ghidare și susținere de grup, grație unui grant oferit de către SDC/HELVETAS

Screenshot 2020-12-21 at 15.01.51.png

”Pentru mine, acest grup, înseamnă posibilitatea atingerii statutului de Producător Ecologic și creșterea credibilității produsului meu în fața consumatorului  – relatează Nadejda Gori, legumicultor din Gura Bâcului, r. Anenii Noi – Dorim să creăm o foaie de parcurs pentru toți producătorii mici, care ar putea urma exemplul EcoLocal CERT, să se întrunească în grupuri specializate, și în acest mod să obțină certificatul ecologic, pentru a crea o piață mai robustă a produselor ecologice autohtone. ”

Pentru anul 2021, asociația EcoLocal, planifică lărgirea platformelor sale de susținere a producătorului alimentar artizanal din Moldova. Va fi dublat numărul de zile la piața EcoLocal Farmers Market – sâmbăta și duminica, vor fi înregistrați noi producători și întreprinderi agro-alimentare artizanale care doresc să vândă local, vom susține serviciile de vânzări on-line ale producătorilor mici, și necontenit, vom crește standardul de prezentare și comercializare a produsului autohton către consumatorul autohton.

Prin acest mesaj, Asociația EcoLocal, vine cu cele mai calde urări de bine și de sănătate către toți susținătorii săi – producători, consumatori, finanțatori, membri. Împreună vom participa la edificarea unei oferte profesionale de produse locale, pentru consumatorul local.

La Mulți Ani!

EcoLocal Asociația Consumatorilor și ProducătorilorEcologici și Artizanali din Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *